Vlak voor onze reis naar Cambodja heb ik me suf gegoogled naar een uitleg over hoe ik een visum kon aanvragen. In de Lonely Planet las ik al dat het vrij simpel online kon, maar ja: waar dan? Dit was mijn eerste reis naar Azië en daar wilde ik dan natuurlijk wel goed binnen komen. Ik leg je hier uit hoe je dat doet!

Zo goed als iedereen die vanuit een veilig land reist kan een visum voor Cambodja krijgen. Voor mensen vanuit de EU is dit dus sowieso geen probleem. Toeristen moeten zich inschrijven voor een 30-dagen visum. Eventueel kan die later als je in Cambodja bent nog worden verlengt met 30 dagen. Online is dit helaas niet mogelijk. 

Je visum kun je aanvragen op de website van buitenlandse zaken, hier zo.

Voor je aanvraag heb je de volgende documenten nodig:

– Een geldig paspoort (en een digitale versie ervan, je moet hem uploaden)
– Een pasfoto, ook digitaal
– Een creditkaart om te betalen

Op de website vul je een formulier in. Je betaalt 36$ met je creditkaart en je verzend je aanvraag. 

Ik las overal dat het hele aanvraag proces max drie dagen duurt, dus ik neem aan dat dit ook zo is. Hou hier dus rekening mee als je binnenkort op vakantie gaat. Mijn eigen ervaring leert dat het proces in de praktijk veel sneller is, ik vroeg namelijk twee visums aan op een zondagavond en had ze allebei een uur later al binnen. Je ontvangt in je mailbox een papier dat je uit moet printen en mee moet nemen. 

Ik vond het heel erg simpel, het enige waar je rekening mee moet houden is dat door het tijdsverschil, de aankomstdag misschien niet de dag is waarop je vertrekt vanuit Europa. 

Bij aankomst in Cambodja zijn er op het vliegveld rijen waar boven staat dat ze geschikt zijn voor mensen met e-visa’s. Dit gaat allemaal vrij soepel. Over het algemeen is het, naar mijn mening, een simpel proces. Een goede eerste indruk van Cambodja dus!

Tags: ,