Angkor Wat, Cambodja

Misschien heb je het even gehad met de met toeristen bezaaide Thaise stranden, stond Angkor Wat al heel lang op je bucketlist of ben je gewoon benieuwd wat Cambodja allemaal te bieden heeft… En deze -in mijn ogen- ondergewaarde reisbestemming heeft zeker veel te bieden! 

In deze reis guide deel ik de details van onze reis met jullie. Ik ga uit van hele dagen. Wij zijn zelf ‘s avonds op dag 0 aangekomen in Siem Reap and zijn ‘s ochtends vroeg op dag 14 weer teruggevlogen vanaf Phnom Penh.

Dag 1-4: Siem Reap & Angkor Wat

Na een super lange reis via China kwamen we aan in Siem Reap, in het noorden van Cambodja. Deze stad is zonder twijfel de bekendste bestemming van het land, mede doordat er zich de beroemde tempels van Angkor Wat bevinden. Bij aankomst in ons hotel eOcambo Village werden we direct geholpen bij het boeken van een meerdaagse excursie naar de tempels, begeleid door onze privé tuktuk driver Buffalo. 

Wij besloten drie dagen tempels te bezoeken, maar er zijn ook zeker mensen die hier vier of vijf dagen voor uit trekken. Uiteindelijk hebben wij 19 verschillende tempels bezocht en ik moet eerlijk toegeven dat ik dat ook wel genoeg vond. Aan het einde van deze drie dagen ontwikkelde ik een bepaalde aversie die ik alleen maar temple tiredness kan noemen, door de combinatie van hitte, het vele klimmen en klauteren en omdat op den duur alle tempels toch een beetje op elkaar gaan lijken. 

In drie dagen kun je prima de meest indrukwekkende tempels doen. Op dag één hebben wij het grote circuit gedaan, met de zonsondergang op Pre Rup. Op het begin van de dag reed Buffalo ons naar het gebouw om tickets te kopen, je mag de archeologische zone namelijk niet op zonder tickets. Je ticket moet je bij je houden en bij de ingangen van de tempels en het archeologische park laten zien. Dag één was van ongeveer 10 tot 6 (als het eenmaal donker is in Angkor, dan is het ook écht donker). Hou er rekening mee dat het park om 17:30 dicht gaat, op een aantal tempels na die geschikt zijn om de zonsondergang te zien.

Op dag twee zijn wij naar Banteay Srei geweest, een indrukwekkend gedetailleerde tempel iets verder op, maar zeker de moeite waard. Verder hebben we nog een aantal tempels uit het grote circuit gedaan en rond 2 uur waren we weer terug in het hotel. Deze dag hebben we het nachtleven van Siem Reap leren kennen, dat voornamelijk wordt beheerst door Europese backpackers. Voor heel goedkoop kun je je er heel de avond vermaken in clubs rondom de hoofdstraat. 

Dag drie hielden wij een pauze aan het zwembad, hebben we de Wat Bo Pagode bezocht en gewinkeld op de nachtmarkt. Het centrum van Siem Reap is heel relaxed, ondanks dat het enorm toeristisch is. Ik vond de sfeer heel fijn en alles voelt heel veilig (behalve het verkeer…). 

Op dag vier stonden wij om half vier op om rond vijf uur ‘s ochtends de zonsopgang bij Angkor Wat te bewonderen. Het was het zeker waard en het is ook best aangenaam om voor de hitte al bij de tempels te zijn. De rest van de ochtend (rond 2 uur waren we weer terug in het hotel), hebben we het kleine circuit gedaan, die de meest bekende en populaire tempels omvat. Hier zijn logischerwijs dan ook veel meer toeristen te vinden, maar aan iemand met maar weinig tijd zou ik het kleine circuit aanraden. 

Ik schreef ook een blog over welke tempels ik het mooist vond, lees het hier!

Dag 5-6: Battambang

In de ochtend van dag vijf hebben wij de bus gepakt naar Battambang, de tweede stad van Cambodja. Ons hotel had onze bustickets geregeld en we werden netjes opgehaald. Cambodja kent helaas geen netwerk van treinen dus worden mini-busjes massaal gebruikt om lange afstanden te reizen. Ik heb gelezen dat je ook de boot kunt pakken tussen deze twee bestemmingen, maar dan doe je er ongeveer 8 uur over, met de bus ongeveer 3 uur. Aan het einde van het droge seizoen (zoals toen wij er waren) wordt door het lage water de boot trouwens helemaal afgeraden. 

In Battambang verbleven wij in het enige hostel van de stad, The Place. Het is een mooi hostel met een jonge, enthousiaste staff en een mooi dakterras (met lekkere spaghetti, je moet alleen niet te veel haast hebben).

Door de enorme droogte begin 2019, kampte Cambodja met een enorm elektriciteitstekort. Energie dat normaalgesproken opgewekt wordt door de stuwdammen in de Mekong rivier, liet te wensen over, waardoor wij in Battambang tussen 6 uur ‘s ochtends en ongeveer 4 uur ‘s middags zonder elektriciteit zaten. Dan is 38 graden best wel warm… Gelukkig waren er genoeg dingen te doen. Zo hebben we op dag vijf een stadstour gedaan, geregeld door ons hostel. We hebben onder andere een verlaten bioscoop gezien, waar de Rode Khmer bommen had geplaatst en ook het huis waar de film “First They Killed My Father” is opgenomen. 

De volgende dag hebben wij onder begeleiding van een gids een tour gedaan door de rijstvelden rondom Battambang, we hebben gezien hoe plakrijst en loempia bladen worden gemaakt en nog een aantal locaties die werden gebruikt door de Rode Khmer. Ook hebben wij de Bamboo trein gedaan, wat zeker leuk was maar wel de meest toeristische attractie van heel Cambodja. Je wordt afgezet waar je zelf bijstaat en de trein wordt tegenwoordig alleen nog maar voor toeristen gebruikt, maar ach, het was wel grappig. 

In de namiddag zijn we met dezelfde gids naar “the Killing Caves” geweest. Dit zijn grotten nabij Battambang, op de berg Phnom Sampeau, waar de Rode Khmer onschuldige mensen de dood in duwde. Zowel in als boven op de berg zijn tempels te vinden. Ik vond het erg heftig bij The Killing Caves. Uiteraard zie je niets, maar het is zeker geen fijne plek om te zijn. Het was erg indrukwekkend en zeker de moeite waard als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de Rode Khmer. 

Toen we eenmaal weer waren afgedaald hebben we nog een natuur fenomeen gezien, namelijk de “bat caves”. Dit is een grot waar elke avond miljoenen vleermuizen naar buiten vliegen. 

Dag 7: Reisdag Battambang - Siem Reap - Sihanoukville

Op dag 7 hebben we de bus terug gepakt naar Siem Reap, om ‘s avonds het vliegtuig naar Sihanoukville te pakken. Het mini-busje was super snel en ik raad je dan ook aan om vroeg op de middag een vliegtuig te boeken, of eventueel zelfs een directe bus van Battambang naar Sihanoukville te boeken (een directe bus Battambang – Sihanoukville kost meer dan 12 uur). Wij hebben hier helaas een dag verloren, omdat we pas eind van de dag met het vliegtuig gingen. We hebben onze dag dus gespendeerd in de spa’s van Siem Reap om de tijd een beetje te doden :-).

‘S avonds kwamen we aan in ons resort in Sihanoukville, waar we maar één nachtje zouden blijven om door te trekken naar het eiland Koh Rong Samloem. Sunset Lounge was erg mooi en wordt gerund door een Duits echtpaar. Sihanoukville is geen bestemming die ik zou aanraden, het is er ongelofelijk vies en wordt sinds 2018 overspoeld met Chinese toeristen, Chinese casino’s en Chinese wolkenkrabbers. Wegblijven dus.

Dag 8-10: Koh Rong Samloem

Op dag 8 namen we ‘s ochtends de boot vanaf de haven van Sihanoukville naar het eiland Koh Rong Samloem. Helaas, door het lage water, vertrok de boot niet vanuit de normale haven, maar moesten we allemaal in een mini-busje en werden we naar de goederen haven gebracht. Gelukkig duurde de boottocht maar ongeveer een uurtje. Het moment dat we aankwamen op Koh Rong Samloem, waren we al onze problemen alweer vergeten: wat een paradijs! Dit is echt hèt voorbeeld van een onbewoond eiland. 

Voor de kust van Sihanoukville zijn twee eilanden: Koh Rong en Koh Rong Samloem. Samloem is de rustigste van de twee, Koh Rong staat er meer om bekend een feest eiland te zijn. Wij kozen voor de rust en verbleven in het resort The One, inclusief twee zwembaden waarvan één een infinity pool…! Dit resort was wel aan de prijzige kant, vooral voor Cambodjaanse begrippen. Maar als je doel is om intens te genieten, dan is dit zeker aan te raden. 

Op Samloem hebben wij vervolgens drie dagen genikst. Er zijn voldoende bars om heel de dag door lekkere cocktailtjes te drinken, te genieten van vuurshows en je kunt in de baai ‘s avonds met plankton zwemmen, die lichten op als je hard je handen beweegt. 

Omdat wij hier in het droge seizoen waren, hebben we helaas de waterval niet kunnen bezoeken. 

Dag 11: Reisdag Koh Rong - Sihanoukville - Phnom Penh

Op dag 11 hadden wij een reisdag. We hadden enorm onderschat hoeveel tijd het zou kosten om van het eiland af te komen en dus mistte we bijna onze mini-bus richting Phnom Penh. Gelukkig was de busmaatschappij goed en werden we op een ander punt opgehaald, maar wat een horror rit! Het regenseizoen begon en het ene na het andere auto ongeluk werd gepasseerd. Ook was de bus oud en versleten, waardoor de rugleuning van de stoel voor mij niet rechtop bleef staan, maar heel de tijd boven op mijn benen lag (+ het gewicht van de man die er tegenaan zat). Ik ben uiteindelijk voorin gaan zitten, naast de chauffeur. Met de eerdere twee bussen hebben wij geen problemen gehad, dus ik ga ervan uit dat dit puur ongeluk was. Zelf een auto huren en rijden wordt in ieder geval heel erg sterk afgeraden. 

Ik had gelezen dat de reis ongeveer 4 uur zou duren, maar na ongeveer 8 uur kwamen we eindelijk aan. 

Dag 12-13: Phnom Penh

Eenmaal aangekomen in Phnom Penh, sliepen we in het Okay Boutique Hotel. Dit is een prachtig hotel, met goede service, lekker ontbijt, een mooi zwembad op het dak en een goede ligging; een aanrader dus. 

Het regenseizoen begon nu echt dus onze dagen in Phnom Penh waren warm maar nat, wat best aangenaam was. Bij aankomst met de bus werden we al aangesproken door een tuk tuk driver, die ons de volgende dag heeft rondgereden naar de hoofdbezienswaardigheden van Phnom Penh: het Tuol Sleng-museum (of S-21) en de Killing Fields, allemaal in het thema van de genocide door de Rode Khmer. Ieder die in Phnom Penh komt, moet zeker deze twee plekken bezoeken om een beter idee te krijgen van wat er zich afspeelde in de jaren 70 in Cambodja. Zowel bij S21 als de Killing Fields zijn Nederlandstalige audioguides aanwezig, die onmisbaar zijn tijdens je bezoek.

Op de laatste dag in Phnom Penh hebben wij meerdere markten bezocht waaronder de centrale markt en de Russische markt, het koninklijk paleis en nog een tempel. Ook hebben we nog tijd genomen om wat rond te lopen, omdat er ontzettend veel te zien is in deze super levendige stad. 

Ik hoop dat dit een goede indruk geeft van wat je eventueel allemaal zou kunnen doen tijdens een kleine twee weken in Cambodja. Ik vond het een super mooi land, met gastvrije mensen (die trouwens allemaal erg goed Engels spreken) en erg veel geschiedenis en cultuur. Door de vele bezienswaardigheden rondom de Rode Khmer vond ik het wel erg heftig en er was zeker een cultuur shock doordat we toch vaak met onrecht werden geconfronteerd, vaak als gevolg van armoede. 

Ben jij al in Cambodja geweest? Laat het weten in de reacties! 🙂

Tags: , , ,