Als we het hebben over tempels en Cambodja, dan denken veel mensen direct aan Angkor Wat. Maar wat veel mensen zich niet realiseren echter is dat Angkor Wat maar één van de vele tempels is die op het 400 hectare grote terrein gebouwd is. Het is ook niet zo gek dat juist deze tempel zo bekend is, omdat het het grootste religieuze gebouw ter wereld is en het nationale symbool van Cambodja. 

“Angkor”, zoals de eeuwen oude stad heette, was de hoofdstad van het Khmer rijk, op het hoogte punt moeten hier meer dan een miljoen mensen geleefd hebben. Elke Khmer-koning liet een tempel bouwen, de een nog imposanter dan de ander. Veel van deze tempels zijn nog goed intact gebleven, ondanks duizend jaar aan oorlogen, regen en andere natuurrampen. Maar welke tempels zijn nou echt de moeite waard om te bezoeken?

Ps. Dit lijstje is niet op volgorde, uiteindelijk ligt het natuurlijk aan jouw stijl en smaak wat jij de mooiste tempel vindt. 🙂

Banteay Srei

Banteay Srei

Zonder twijfel is Bantaey Srei de meest gedetailleerde tempel van ze allemaal. Het is dan ook niet voor niets “de vrouwen tempel”. Deze tempel ligt 37km ten noorden van Siem Reap maar is zeker de moeite waard om te bezoeken. 

Banteay Samre

Banteay Samre

Deze tweede tempel ligt ook net buiten het archeologisch park, maar zeker de moeite waard. Het feit dat hij wat verder weg ligt zorgt er ook voor dat er veel minder toeristen komen (wat overigens niet geld voor Banteay Srei, die veel bekender is). 

Banteay Samre is nog onwijs goed intact gebleven en een fantastische fotospot. 

Banteay Kdei

Ik vind het, misschien wel net als jij, lastig te geloven dat deze foto niet is bewerkt, alles klopt gewoon! Banteay Kdei is zeker één van mijn favoriete tempels, vooral ook omdat er niemand was toen wij er doorheen zwierven (midden op de dag). Het is een wat grotere tempel waar goed te zien is hoe de natuur zijn plekje al opeist. 

Angkor Wat

Oké, oké, ik geef toe: het is wel een must-see. Angkor Wat tijdens zonsopgang was zeker één van de hoogte punten tijdens onze reis door Cambodja. Het stond al heel lang op mijn bucketlist en ik vond het zeker de moeite waard. Zorg er voor dat je rond 5 uur ‘s ochtends in de tempel staat en dan maar hopen dat er niet te veel andere toeristen zijn. De meeste toeristen rennen direct door (in het pikkedonker) naar het water, om daar neer te strijken en te wachten tot de zon opkomt zodat ze mooie foto’s met het water kunnen nemen. De mooiste foto’s die ik gemaakt heb waren echter van voor af, namelijk nog op de brug staande. Vreemd genoeg was daar niemand?! 

Omdat wij er in het droogte seizoen waren was er ook maar weinig water, dat was niet zo de moeite dus. 

Veel van de Chinese toeristen (en dat is 90%) gaan trouwens na de zonsopgang weer terug naar hun hotel om te ontbijten. Zorg ervoor dat je hebt ontbeten zodat je daarna direct de tempel kunt bezoeken en de grote drukte voor bent. Verwacht trouwens niet te veel van het uitzicht, maar je wilt wel kunnen zeggen dat je Angkor Wat hebt beklommen, toch? 😉

Ta Prohm

Ta Prohm

Misschien zegt deze naam je niets, maar als ik zeg dat dit de Tomb Raider tempel is dan gaan er vast wel wat belletjes rinkelen. Deze tempel wordt al een tijd gerestaureerd, maar de vibe die hier hangt is niet te omschrijven, alsof je je echt in de ruines van Tomb Raider begeeft. Begrijpelijk is dit één van de drukkere tempels en kun je hem beter vroeg op de dag bezoeken (misschien als iedereen in Angkor Wat zit?). Hoewel er ontzettend veel groepen Chinese toeristen waren toe wij deze tempel bezochten, merkten we wel dat zij allemaal precies dezelfde route aflegden en de groep volgenden. Wij besloten dus juist ‘off road’ te gaan en hebben toen alsnog een paar stille momentjes in de tempel gehad, heel magisch!

Neak Pean

Oké, ik geef toe, dit is misschien niet de beste foto van Neak Pean. Vooral omdat er rondom een water tempel natuurlijk wel water moet liggen. En dat is nou net het gene wat mist tijdens het droge seizoen. 

De rest van het jaar (dus niet maart, april, mei) is Neak Pean omgeven door water en ook om er te komen moet je eerst een lange brug oversteken. Rondom de brug zitten diverse mensen hun spulletjes te verkopen en wordt er ook muziek gespeeld. Deze tempel is ook helemaal anders dan de anderen en daarom zeker een bezoekje waard. 

Prasat Pre Rup

Deze tempelberg is ontzettend hoog en zorgt voor mooie uitzichten. Wij bezochten hem net voor zonsondergang, waardoor er een prachtige lichtval was en ook nog eens heel weinig mensen. 

Prasat Ta Som

(Foto links onder) Deze kleinere tempel is fantastisch en dat komt voornamelijk door de natuur die de tempel probeert op te slokken. Het is (een soort van) de kleinere en minder goed bewaarde variant van Ta Prohm en dus ook veel minder bezocht. 

Baphuon

(Foto rechts boven) Baphuon is een tempelberg, bestaande uit drie delen. Voor ons was dit onze eerste tempel en het was een goed voorproefje op de trappen die we de dagen die volgden zouden gaan beklimmen! Er is onwijs veel te zien in deze tempel, dus zeker niet overslaan!

Prasat Bayon

Uiteraard kan Bayon niet missen in dit lijstje. Dit is een tempel met sculpturen van gezichten, een erg indrukwekkend zicht. Deze tempel is te vinden in het kleine circuit en ook erg toeristisch, het is dus aan te raden om er een beetje bij tijds naar toe te gaan. 

Ben jij al in Cambodja geweest? Of gebruikt je mijn blog om je te oriëteren? Lees dan ook vooral mijn 13-daagse Cambodja guide

Tags: , , ,