Parijse parken… de meeste mensen zullen direct aan de Jardin de Tuileries of Jardin de Luxembourg denken, of soms zelfs Parc de Buttes-Chaumont, maar mijn ervaring leert me dat niet heel veel mensen deze bijna magische plek kennen. Hoe mooi deze parken ook zijn, geen van allen surveilleert over Parijs zoals het Parc de Belleville, op maar liefst 108meter hoogte. 

Parc de Belleville

Dit park light midden in het twintigste arrondissement van de stad, direct gelegen tussen rue de Belleville en rue de Couronnes. Hoewel dit een toplocatie is voor menig Parijzenaar, het park ligt verstopt voor alle drukte en toeristen, wat het de perfecte plek maakt voor een wandeling, zonnen of om gewoon je hoofd even leeg te maken. 

Zoals zoveel Parijse wijken liggen de roots van Belleville in de middeleeuwen, toen het nog een gehucht was, gevormd om een abdij heen. Wat nu Parc de Belleville is, was rond de 15e eeuw een plek gevuld met wijngaarden. In deze tijd trok Belleville veel herbergen en tavernes aan, omdat het net buiten Parijs lag en dat gunstige belastingsvoordelen met zich meebracht. Omdat de wijngaarden om de hoek waren, was het de perfecte plek om wijn te verkopen. 

De gehuchten hebben tegenwoordig ruimte gemaakt voor grote gebouwen en industrie, maar er zijn nog steeds druivenbomen te vinden in Parc de Belleville en elk jaar wordt er nog geoogst. 

In de jaren 80 besloot de stad Parijs dat Belleville op de schop moest en in 1988 werd het Parc de Belleville geopend. Het park is 45,000m2 en heeft een terras met een super uitzicht op Rive Gauche (de linker rivier oever van de Seine). Voor kinderen is dit park ook erg geschikt, er is een kleine ‘speel stad’ en een mooie grote fontein waar verkoeling kan worden gezocht in de zomer. 

Parc de Belleville
Parc de Belleville
Tags: , ,