Toen wij onze tour naar Cambodja boekten, wisten we van te voren eigenlijk nog niet waar we heen wilden. Ik had een mooie deal op Tui gezien, maar bij het boeken bestond die opeens niet meer. Ik besloot dus op Skyscanner te kijken en Cambodja was de goedkoopste optie voor onze reisdata. En tsja, bij verdacht goedkope tickets horen natuurlijk vreemde vliegtijden, waardoor we ons op de terugweg wel drie stops hadden: één in Guangzhou, één in Peking en één in Amsterdam (waar ik nog even kaas en Nederlandse boeken heb ingeslagen), voordat we zouden aankomen in Parijs, onze woonplaats. 

Zo gezegd, zo gedaan. In Guangzhou hadden we op de terugweg maar één uur dus konden we net onze visa halen, waardoor we in Peking zo het vliegveld af konden lopen. Hier kwamen we om vier uur ‘s middags aan, om vervolgens om 11 uur ‘s avonds naar Europa door te vliegen. Zeven uur om ons te vermaken dus. 

Online had ik al gelezen dat het vliegveld van Peking goed gelegen is, waardoor je makkelijk het vliegveld af kan om de stad te bezoeken. Mocht je ‘s ochtends aankomen en ‘s avonds weer weggaan, dan kun je zelfs de Chinese muur bezoeken! Helaas sluit de muur om half zes en waren wij dus te laat om dit te doen, maar wie weet de volgende keer. 

Gezien dit de eerste keer was dat wij überhaupt een lange overstap hadden met het vliegtuig, besloten we gebruik te maken van één van de vele agencies in Peking die layover tours aanbieden. Wij kozen voor Layover Tour Beijing en na kort mailcontact over wat onze opties waren kregen wij een op maat gemaakte planning die paste bij onze overstap tijden. Er werd ons gevraagd om een aanbetaling van 50USD te doen via Paypal, die van de totale prijs werd afgehaald. Dit bedrijf heeft trouwens ook een flexibele terugbetalingsregeling, mocht je het toch niet redden in verband met vertragingen. 

We hadden ons vluchtnummer doorgestuurd en op de dag van onze tour wachtte Jenny in de Starbucks op Peking airport. Het vliegveld van Peking is erg overzichtelijk, dus hadden we haar snel gevonden. Ze was een vrolijke dertiger (?), sprak vloeiend Engels en had ontzettend veel energie. Wij denken nog steeds dat Jenny aan alle korte layover tours wordt gekoppeld, omdat we some echt moesten rennen om haar bij te kunnen houden! Maar beter zo, want aan time management geen gebrek. Rond half tien werden wij weer netjes op tijd voor het vliegveld afgezet. 🙂 

Het was iets over vijf toen we met Jenny meegingen naar haar auto, een mega grote SUV, waarmee ze ons richting het centrum van Peking reed. Het voordeel van een geregelde layover tour is dat je zo buiten staat en nergens rekening mee hoeft te houden. Waar wij op Guangzhou airport één uur deden over geld wisselen en een metro kaartje kopen, konden we nu in een luxe wagen stappen en reed Jenny ons naar alle bezienswaardigheden. Onderweg vertelde ze ons over actualiteiten in Peking en dingen die we langs de weg zagen. Na een ietwat negatieve ervaring met Chinese toeristen in Cambodja, was het fijn om nu het echte China te leren kennen. 

Onze eerste stop waren de Drum Tower en de Bell Tower. Jenny zette ons hier af terwijl zij een parkeerplek voor de auto ging zoeken. We hebben wat rondgewandeld en wat foto’s genomen, toen Jenny ons tegemoet kwam en ons mee nam naar een (lokaal schijnbaar erg bekent) eettentje. Hier bestelde ze wat snacks voor ons en haar: buns met warm vlees en zachte witte kaasblokjes met kokos er over heen. Het was super lekker! Waar we in Guangzhou enorme moeite hadden met het bestellen van eten (in verband met de taal maar ook door het niet weten wat je bestelt en eindigen met iets met een… interessante smaak), hoefde we ons hier geen zorgen te maken! Verder kan het in China ook lastig zijn voor toeristen om iets te kopen omdat iedereen via WeChat op hun telefoon betaalt. Tijdens onze tour betaalde Jenny alles voor ons en dat werd aan het einde weer verrekend. Zorg er dus wel voor dat je wat extra contanten (dollars) bij je hebt, voor ons was dit ongeveer vijf dollar. 

In totaal hebben we in iets meer dan vier uur een handje vol bezienswaardigheden gezien. Na onze snack gingen we naar Tobacco Alley Hutong en de Houhai Lake. Deze omgeving kan alleen maar omschreven worden als een plaatje uit een Mulan film. In Tobacco Alley hebben we ook wat winkeltjes bezocht en traditionele parfum geprobeerd, die je niet op je huid sprayt, maar juist in je neus snuift. Leuke ervaring! En efficiënt: de rest van de avond rook mijn hele omgeving naar eucalyptus. 

Hierna zijn we weer in de auto gestapt richting Tiananmen square, we reden nog langs de Verboden Stad, maar helaas was deze al gesloten. We hebben gelukkig de dakjes nog gezien, haha! Eenmaal aangekomen bij Tiananmen square werden we eerst gecheckt op paspoorten. In China nemen ze veiligheidsregels (gelukkig) erg serieus, hebben we gemerkt. Ik vond Tiananmen square ontzettend indrukwekkend en ‘s avonds was het mooi verlicht met verschillende kleuren en een zee van bloemen. 

Van wat wij hebben gezien was Peking erg schoon en georganiseerd. Volgens Jenny is dit omdat er hoge straffen staan op vandalisme en bijvoorbeeld rommel op straat gooien. 

Na Tiananmen square reden we naar Wangfujing snack street, waar Jenny in de auto bleef en wij een rondje konden lopen. Voor mij was dit het hoogte punt van onze dag! Dit smalle straatje bestaat alleen maar uit etenstentjes en doordat het al donker was hing er een gezellige sfeer. We bezochten een aantal (exotische) snoepwinkels en keken onze ogen uit bij alles wat er in de kraampjes verkocht werd. Van ijs met zes bollen en wel een miljoen kcal, tot levende insecten op stokjes, je kan hier echt alles vinden. Helaas hadden we last van het eerder genoemde betaalprobleem en hebben we niets kunnen uittesten, anders zou je hier makkelijk je avondeten bij elkaar kunnen rapen!

Onze laatste stop voordat we terugreden naar het vliegveld, was het Olympisch stadion, beter bekend als het Bird’s Nest, gebouwd voor de Olympische Spelen van 2008. We deden deze expres als laatste, omdat het ‘s avonds mooi wordt verlicht. 

Ik ben er van overtuigd dat we niet hetzelfde aantal bezienswaardigheden hadden kunnen doen in vier uur alleen, als in diezelfde tijd met Jenny. De layover tour is echt een aanrader, ook al is het best prijzig. Voor 4 uur betaalde wij 190USD voor twee personen, maar naar mijn mening krijg je hier enorm veel voor terug en is het het geld zeker waard. Niet alleen heb je vier uur lang een privé gids en vervoer, je hebt ook de ruimte om het programma naar eigen smaak in te delen (in overleg, het moet wel haalbaar zijn natuurlijk), en je krijgt er een prachtige ervaring bij. Deze tour heeft de manier waarop ik naar China keek veranderd en de volgende keer gaan we zeker weer!

Tags: , , , ,